25 lutego 2020 roku świętowaliśmy Dzień Zdrowia w naszej szkole. Na przerwach obiadowych uczniowie mogli zbadać swoje BMI, czyli wskaźnik masy ciała; pomagały im w tym uczennice z ósmych klas. Dodatkową atrakcją pomiarów była możliwość poczęstowania się zdrową przekąską w postaci kulek mocy.
W tym dniu odbyła się również wystawa prac uczniów, które dotyczyły zdrowia (obecnie można je oglądać w sali lekcyjnej nr 34).
Poza tym uczniowie mogli się zaangażować w wiele działań promujących zdrowie: od początku lutego konstruowali przestrzenne piramidy zdrowego odżywiania, tworzyli plakaty pt. ”Warzywa i owoce źródłem witamin” oraz ulotki informacyjne pt. ”Jak należy się odżywiać, aby długo i zdrowo żyć? ”
Nauczyciele biologii przeprowadzili zajęcia lekcyjne, na których poruszono następującą tematykę:
w klasach 5 i 6: Bakterie a wirusy. Profilaktyka zakażeń wirusowych ze szczególnym uwzględnieniem grypy i koronawirusa COVID-19,
w klasach 7 i 8: Strażnicy pozytywnej atmosfery – lekcje na temat smogu.
Dodatkowo – 26 lutego, dla klas 7 i 8, odbył się konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia.
Natomiast w ramach lekcji plastyki zorganizowano warsztaty pt. ”Sztuka na talerzu” (fotorelacja wkrótce).
Zdrowe świętowanie przygotowały i wszystko nadzorowały nauczycielki biologii: pani Katarzyna Śliwińska, pani Aleksandra Karkuzewicz oraz pani Ewa Dafner.